Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hirudoterapie

Co je hirudoterapie a její využití ve veterinární praxi


Hirudoterapie je velmi stará metoda  biologické léčby známá již od starého Říma. Mylně srovnávána s metodou pouštění krve. Při  této terapii je využíván především efekt aplikace do organismu celé skupiny bioaktivních látek a ztráta krve -  významně menšího množství než při pouštění žilou - je klasifikována jako přidružený pozitivní terapeutický efekt.

Jedná se o proces přikládání pijavice lékařské (Hirudo medicinalis  medicinalis, Hirudo medicinalis officinalis) na specifická místa na těle za účelem ovlivnění patologického procesu v těle. Velmi významným faktem je skutečnost, že kromě působení v místě přiložení se díky deponaci aktivních látek krví,  stimuluje celý organismus jedince .

K léčbě pijavicí se používají pouze pijavičky uměle odchované na biofarmách s dokladem o zdravotní nezávadnosti. Použití jiných jedinců (volný odchyt  v přírodě  s sebou nese riziko nejen  možné infekce, ale i nepřítomnost  skupiny biologicko-aktivních látek produkovaných pouze pijavicí lékařskou).
Metodika aplikace a použití pijavice lékařské k léčbě je prováděna v tvz. cyklech dle povahy řešeného problému. Počet přiložených pijaviček a doba je závislá na zvážení a vyhodnocení hirudoterpeuta, dále velikosti jedince a fázi terapeutického cyklu. Interval mezi cykly je vždy 60 dní.
Každá kůra (jeden cyklus)  je tvořen různým počtem terapetických sezení se určuje individuálně nejen rozestupem aplikací obvykle 3-7 dní  v počtu 2-12 terapeutických sezení.
K vlastní léčbě je možné zvolit jednu z metod:

1) klasickou s odběrem krev pijavicí

2) bez odběru krve  pijavicí ve zvláštních případech  lez obě metody kombinovat 

Počet pijaviček se liší nejen zdravotním stavem jedince ale i jeho habitem a konstitucí. Celkový počet pijaviček je vždy individuálně stanovován hirudoterpeutem dle spec. vzorce.

Nejčastější indikace hirudoterapie  na našem pracovišti :

 Každý cyklus zahrnuje různý počet aplikací a intervalů  mezi aplikacemi
1) detoxikační terapie  pro zdravé a geriatrické pacienty  3-7 aplikcí v intervalu 5 dní
2) oblast traumatologie -postoperační stavy   2-10 aplikací v inetrvalu 4-7 dní
3) oblast ortopedie  ( bolesti kloubů, šlach a jiná onemocnění pohybového aprátu ) 2-12 aplikcí
4) interní medicíny  ( chronické onemocnění orgánových systémů) 2-12 aplikací interval 3-7 dní
4) dermatologie  2-4 aplikace  v intervalu 7 dní
Náhodné  diagnosy  vhodné pro hirudoterapii:
všeobecné onemocnění kloubů (artritis ,artroza ,gonartroza, zánět šlachové pochvy, luxace pately . akutní discopatie , spondylartroza) abscesy , vředy , otoky , hyperkeratoza , trombotické stavy, atopie , alergie , obezita , onemocnění ledvin , močových cest  a srdce.
othematomy  , otoky po kastraci  otoky šourku , léčba  glaukomu , vysoký tlak  atd.

I v této blasti terapie existují kontraindikace , kde nelze  hirudoterapii použít !!!!
mláďata  do 8 měsíců stáří  ( s vyjímkou akutní indikace pro traumatické stavy ), anemie , onkologické onemocnění ve fázi léčby , pacienti se sníženou imunitou , progresivní stadium cukrovky , pacienti s nízkým tlakem , gravidita , pacienti medikovaní dlouhodobě NAISD(léky proti bolesti - nutné po dohodě s terapuetem vysadit  nejméně na 1 týden ), posttrombotický syndrom
 Obecný postup  ve veterinární hirudoterapii :

 ! Nutné se na hirudoterpii objednat  s kalkulací časového plánu 30-60 min. !

 1) objednání a vyšetření pacienta spolu se získáním anamnézy  , zvážení smysluplnosti hirudoterapie a aplikace testační pijavičky
 2) rozepsání  terapeutických aplikací  v potřebném cyklu a množství pijavic
 3) kontroly  a vyhodnocení terapeutického postupu
 4) doporučení doplňkové terapie a stanovení periody kontroly  bez aplikace pijavic

V případě získání ostatních informací ohledně  hirudoterapie  nás  kontaktujte  na tel. čísle  do ordinace  377224548 v ordinační hodiny  či  na
frantisek.zahradka@vetplzen.cz   

Veterinární hirudoterapie - kazuistiky

Hirudoterapie - kazuistiky ( lidé )