Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falešná březost - pseudogravidita

Falešná březost – pseudogravidita .

 

 

 

 

 

Syn. Falešná laktace , pseudogravidita ,falešná březost

 

 

 

 

 

Pseudogravidita  patří k velmi častým chovatelským problémům.Názory odborníků se různí .Dle jedněch  je tento stav hodnocen  jako  patologická porucha a tím to směrem se ubírá i hodnocení a řešení vzniklého stavu.Podle většiny pak je pseudogravidita klasifikována jako určitý fyziologický stav , který souvisí s pohlavním cyklem feny .Jedná se různý stupeň projevů mateřského pudu ,který byl velmi důležitý  u psích předků.Jedná se tedy o tvz. atavismus.

 

Příčina:

 

Stav vzniká na základě změn hormonálního profilu v organismu a má tudíž hormonální podklad.V základním vzorci tyto změny probíhají u všech fen bez rozdílu zda zabřezly či nikoliv.

 

Změny vznikají díky  hladině hormonu podvěsku mozkového PROLAKTINU , jehož hladina se zvyšuje fyziologicky okolo porodu . V této  době  se začínají  měnit i hladiny dalších pohlavních hormonů a to PROGESTERONU , který klesá a ESTRADIOLU který naopak mírně stoupá.Vzájemné poměry jmenovaných hormonů se v organismu feny projeví různými změnami nejen morfologickými,ale i psychickými .

 

PROLAKTIN- je zodpovědný za udržování žlutého tělíska (strážce gravidity )během gravidity ,dále má vliv na   formování mateřského chování a změny na mléčné žláze (její zvětšení a produkce mléčného sekretu )Dále pak  ovlivňuje změny na pohlavních orgánech  v časovém období kolem porodu.(děloha , zevní pohlavní orgány )

 

Příznaky :

 

Zevní projevy pseudogravidity jsou  velmi různorodé , a to co do spektra , tak i intenzity .Zpravidla se objevují 1-2 měsíce po  konci hárání .Záleží na hladině PROLAKTINU v krvi .

 

Chování : neklid , zalézáni do pelechu, mazlivost ,         Obrazek  tvz.kníkání ,pevná fixace na hračky ,které si nosí stále s sebou ,nebo je nosí do pelechu ,pracovní nespolehlivost ,neochota procházek a někdy i zvýšená agresivita vůči okolí.Příjem potravy je různý a někdy se objevuje zvracení po vazbě na krmení .

 

Mléčná žláza : pozvolné zvětšování oddílů mléčné žlázy ,patrné hlavně v zadní části mléčné lišty .Velikost struků se mění . Změny na mléčné liště jsou symetrické , nebolestivé .Produkce sekretu je různá .Ten může být lehce zakalený vodnatý mléku podobný  nebo hustý , krémovitý,případně nahnědlý .

 

Tvorba mléčného sekretu je považována za hlavní komplikující faktor pseudogravidity .Ve svém následku se jedná o možný vznik  zánětu mléčné žlázy (mastitis), mléčných kamenů, nezhoubných a v neposlední řadě zhoubných nádorů mléčné žlázy .

 

Zevní pohlavní orgány : jedná se o přechodné zvětšení vulvy , drobné špinění , případný výtok je  kouřově zakalený, hlenovitý ,feny se častěji olizují v okolí přezky .

 

 

 

Objevení se příznaků pseudogravidity je oprávněným důvodem k návštěve veterinárního lékaře .Odborné zhodnocení stavu je účelným krokem k zvolení správné cesty  v této gynekologické problematice.

 

 

 

Obecné zásady terapie :

 

Stejně jako různý průběh příznaků  pseudogravidity je i terapeutický postup odlišný u jednotlivých fen.

 

a)      chovatelská opatření

 

b)      veterinárně léčebná  opatření aa)medikamentózní

 

                                                    bb) chirurgické

 

 

 

Chovatelská opatření :

 

Skupina velmi pestrých opatření , které se liší dle individuality feny .Celá škála  vede k potlačení psychických projevů pseudogravidity a jsou nedílnou součástí případné medikamentózní terapie .Lze tímto způsobem zvládnou lehčí formy a potlačit u některých fen zcela projevy pseudogravidity .Za základní se považuje : odklizení hraček , delší procházky , změna krmné dávky na energeticky méně bohatou ,zintenzivnit komunikaci s fenou , zrušit nový pelech , zvýšení pracovní zátěže atd.

 

 

 

Veterinárně léčebná opatření :

 

Chirugické : KASTRACE .Ta sice neřeší momentálnístav falešné březosti , lze ji doporučit jako preventivní zákrok . Po řádné kastraci nemůže již v následujících letech dojít k dalším projevům pseudogravidity .Tímto zákrokem se  výrazně snižuje další riziko související s problematikou onemocnění pohlavního aprátu a to  zánětu dělohy , nezhoubných a zhoubných nádorů mléčné žlázy .

 

 

 

Medikamentózní : aplikace  preparátů které na různém stupni ovlivňují produkci  jednotlivých hormonů ( nejčastěji právě PROLAKTINU) a tím jejich klinické projevy .Nutno však vždy vyloučit skutečnou březost ! Jelikož nexistuje universální medikace a používané léky mají celou řadu doprovodných nežádoucích účinků , je tento postup založen  vždy na individuálním posouzení feny a zvážením rizik  veterinárním lékařem .