Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lymská borrelióza

article preview

                                       Lymská borrelióza

( účinnou ochranou psů a koček proti tomuto závažnému onemocnění je vakcinace )

     Lymská borrelióza je závažné multisystémové infekční onemocnění, které se v posledních letech stalo nejčastěji klíšťaty přenášenou zoonózou. Nákaza byla poprvé rozpoznána v USA poblíž města Lyme v roce 1975. Od roku 1985 je její výskyt registrován i v ČR.

Lymská borrelióza kromě člověka postihuje také psy, kočky a některá hospodářská a divoce žijící zvířata. Onémocnění způsobují borrelie, které přenáší převážně klíšťata a krev sající hmyz ( blechy, komáři ). Projevuje se postižením pohybového aparátu, kůže, srdce, nervového systému a apatií. Onemocnění se u lidí i zvířat léčí dlouhodobou aplikací antibiotických přípravků. Léčba však nemusí být vždy úspěšná! 

Lymskou borreliózu způsobuje spirocheta Borrelia burgdorferi, pohyblivá bakterie spirálovitého tvaru. Původcem onemocněn v Evropě však není jen Borrelia burgdorferi, ale i další druhy - Borrelia garinii a Borelia afzelii, které jsou na evropském kontinentě dominantní. kmeny vyskytující se v evropském regionu se v některých genech odlišují od amerického druhu borrelií.

Borrelie cirkulují mezi divoce žijícími zvířaty ( hlodavci, lesní zvěří ) v určité geografické oblasti. Na člověka i na zvíře je přenáší především klíšťata, a to během sání krve. V přenosu původce se však mohou uplatnit i některé druhy krev sajícího hmyzu ( blechy, komáři ).

Borrelie jsou v klíštěti lokalizované hlavně v buňkách  a v mezibuněčných prostorech střeva. Pro přenos infekce je nuté, aby klíště bylo na kůži člověka nebo zvířete přisáté minimálně 24 až 48 hodin. Během této doby dochází k pomnožení borrelií a jejich přestupu do slinných žláz klíštěte. Odtud se slinami, které klíště uvolňuje během sání krve, transportují do organismu hostitele, kde se šíří lokálně v kůži nebo přechází do krve, případně lymfy a postupují do tkání a orgánů, kde mohou delší dobu přežívat bez vyvolání zánětlivého procesu. Vyvolávají však tvorbu protilátek. Klinické příznaky onemocnění se mohou objevit za několik dní nebo týdnů po přisátí klíštěte nebo onemocněnímůže probíhat skrytě bez klinických příznaků.Obrazek

Klinické příznaky Lymské borreliózy u psů a koček

Lymská borrelióza u psů se projevuje nejčastěji zánětem kloubů akutního charakteru. u postižených zvířat se objeví náhle kulhání, bolestivost a otok jednoho nebo více kloubů. K dalším příznakům patří zvýšená teplota až horečka, apatie a nechutenství. Vzácnější je postižení srdce a ledvin a narušení nervového systému projevující se agresivitou, křečemi a změnami v chování. Často chybí kožní změny v podobě červené skvrny v místě přisátí klíštěte. Proto se borrelióza u psů zjistí většinou až po objevení klinických příznaků, tj. za 2 až 5 měsíců po vstupu infekce. U některých zvířat však onemocnění může probíhat bez klinických příznaků.

K hlavním příznakům onemocnění u koček patří bolestivost a ztuhlost končetín a kloubů, kulhání, horečka, nechutenství, únava, možnost náhlého kolapsu a v těžkých případech i silné anémie. Stejně jako u psů velmi často nejsou zaznamenány červené kožní změny. Onemocnění může i u koček probíhat bez klinických příznaků.

Diagnostika Lymské borreliózy

Vzhledem k málo typickým a značně různorodým projevům Lymské boreliózy je nutno provést důkladné klinické vyšetření zvířete veterinárním lékařem.

Po potvrzení tohoto závažného onemocněním je však nezbytné i laboratotní vyšetření. Kromě stanovení protilátek proti borreliím z krve, které je velmi náročné na správnou interpretaci, je možné Lymskou borreliózu diagnostikovat pomocí polymerázové řetězové reakce ( PCR ). Jedná se o moderní a velmi citlivou diagnostickou metodu, která je stále více nasazovaná v klinické veterinární praxi. výsledky PCR průkazu nejsou, na rozdíl od výsledků sérologického vyšetření, zkresleny předchozí vakcinací proti Lymské borrelióze.

Léčba Lymské borreliózy

Lymská borrelióza psů a koček se léčí dlouhodobou aplikací antibiotik, což bývá u středních a velkých plemen zvířat dosti finančně nákladné.

Proděláním Lymské borreliózy nevzniká u psa a kočky proti tomuto závažnému onemocnění imunita. Zvířata se mohou znovu nakazit a onemocnět.

Prevence, profylaxe

Účinnou ochranou je VAKCINACE !

Kromě preventivních opatření proti klíšťatům a obtížnému hmyzu ( aplikace antiparazitárních přípravků ) je vakciace jedinou možností ochrany psa a kočky proti Lymské borrelióze