Jdi na obsah Jdi na menu
 


První pomoc u příznaků onemocnění

Akutní zvracení, torze a dilatace žaludku, průjem, výtok z očí

ObrazekPoskytnutí správné pomoci pomůže  získat prostor pro vytvoření tzv.pohotovostního plánu .Jedná se tedy o situace , kdy nejde v první řadě o rychlost a stoprocentní  správnost zásahu.

Jde o celou řadu příznaků, které u Vašeho psa  nejsou obvyklé a které jsou přitom charakteristické pro  různá onemocnění rozdílné závažnosti.Právě podle toho, jak reaguje zvíře na poskytnutí prvotního ošetření, lze objektivně  zhodnotit situaci a s lepším odhadem průběhu předpokládaného onemocnění vyhledat odbornou pomoc u veterinárního lékaře.Zde pak je velice správná i případná telefonická konzultace.

Změny chování, kterých si všimnete a odezvy na Vaší bezprostřední pomoc, jsou velmi důležité pro anamnézu, stav předchorobí, podle které Váš veterinární lékař může stanovit správnou diagnózu.

Akutní zvracení

Je obecně známo, že psi zvracejí velmi snadno a jeden případ zvracení nemusí znamenat nic nebezpečného.Dokonce  za fyziologické a skoro správné je pokládáno zvracení kojící feny, u které jde spíše o podmíněný reflex-přikrmování potomstva nátrávenou tuhou stravou.Rovněž neškodné je zvracení po požrání trávy.Psi tak neutralizují žaludek a zvracení je pak pro ně prevencí před překyselením trávicího traktu.I občasné ublinknutí štěňat po nakrmení (pokud  se nejedná o pravidelné zvracení a není doprovázeno  stavem progresivního hubnutí)lze přičítat hltání.

Za závažné je nutno považovat  nepřetržité zvracení doprovázené úporným bědováním.V těchto případech lze snadno rozeznat namáhavý, silně vyčerpávající pohyb  celého těla.Velmi významným faktorem je časová návaznost zvracení na příjem vody a nebo potravy .Nebo zda zvíře zvrací i v klidu.Stejně tak zájem o vyzvrácený obsah či nikoli.Svou diagnostickou roli hraje i barva a struktura  vyzvráceného obsahu.Rozhodující jsou i celkové změny v chování zvířete.Ne každé zvracení je tedy důvodem  k vyhledání veterinárního lékaře .Pokud není nijak změněno chování zvířete, či se neobjevují ostatní doprovodné příznaky , pokusíme stav vyřešit dietními opatřeními.

Tráva 

Pokud pes zvrací asi hodinu po nažrání se trávy , nejeví změny v chování, má zájem o vývrh přehodnoťte způsob krmení a složení krmné dávky, nechte psa den o hladu , nabídněte mu pouze hořký čaj.

Štěňata

Jedná-li se  spíše o ublinknutí hned po příjmu potravy , beze změn chování , se zájmem o vývrh , krmte v klidném prostředí bez rozptylování, snižte množství podávané potravy, krmte častěji v menších dávkách .

Pokud se jedná o zvracení štěňat v průběhu dne, bez vazby na krmení , beze změny chování, ve zvratcích lze vidět parazity , je vhodné spolu s veterinářem zhodnotit správnost předchozího odčervení.

Nevolnost

Jedná se o zvracení  bez vazby na krmení , lehká změna chování , vývrh obsahuje  nestrávenou potravu  z posledního krmení , jedinec nejeví zájem o žádné krmení.Zde je na místě  zahájení tzv. hladové diety (jen přísun tekutin -čaj , veterinární iontové nápoje.Pokud se stav  výrazně zlepší  a stolice je beze změn , přejděte na krmení v menším množství lehkou stravou (velmi vhodné komerčně vyráběné diety)Pokud se stav neupraví do 24 hodin, vyhledejte veterinárního lékaře .

Úporné nutkání na zvracení

Stav který nesmíme rozhodně podcenit.Zvracení po jakémkoliv příjmu  potravy či nepatrného množství  tekutiny , s výraznou změnou chování je důvodem  k okamžitému vyhledání  veterinárního lékaře .Tento stav  bývá často doprovodným příznakem velice  závažných problémů jako je cizí těleso v trávicím traktu, zánět žaludku a střev , těžké poškození ledvin , otrava atd.

Torze a dilatace žaludku

Tento závažný stav je popsán jako samostatný v rubrice OSTATNÍ

Stav psa s výraznou potřebou zvracet s nemožnosti vyzvracení.Přidá-li se silné slinění, výrazná nechuť a nemožnost příjmu čehokoliv doprovázené sténáním a zvětšovaním se objemu břicha s časovou vazbou na příjem krmiva. OKAMŽITĚ převezte psa na nejbližší veterinární pracoviště .S největší pravděpodobností se jedná o dilataci nebo torzi žaludku .Tento stav je jeden z mála skutečně perakutně ohrožující život psa .V tento moment jako majitel nezmůžete nic  a pomoci může jen včasný operativní zákrok. Každá minuta přitom zvyšuje šanci psa na přežití.

Průjem

Obecně platí stejná zásada jako u příznaku zvracení.Rozhodujícím momentem pro řešení vzniklého stavu je intenzita kálení a konzistence výkalů.Obvykle se řidší stolice  bez ostatních doprovodných příznaků dá zvládnout poskytnutím domácího ošetření.  Pokud se stav neupraví dietním optřením , či pokud se objeví další příznaky -často zvracení, teplota , malátnost a vyčerpání, přítomnost hlenu , či dokonce krve  - je nutno co nejdříve vyhledat odbornou veterinární pomoc.Tyto příznaky totiž bývají jedním ze základních projevů celé řady  infekčních onemocnění.Intenzivním průjmem pes velmi rychle ztrácí tělesnou vodu a celou řadu důležitých prvků a rychle se vyčerpává. Překonání jednoduchého průjmu je možné urychlit nasazením hladovky a podáváním hořkého čaje, či odvaru z rýže.Lze použít i komerčně vyráběné iontové nápoje .Nutné upozornit na skutečnost , že není vhodné bez konzultace používat léky  určené lidem, kromě mechanických absorbentů ( živočišné uhlí, kaolín, křída)I ty je možné samozřejmě použít jen tehdy , pokud je pes nevyzvrátí.

Výtok z očí

Výtok z očí může být dle okolností stejně tak příznakem závažného onemocnění , jako i jednoduchým podrážděním, které lze  zvládnout v domácích podmínkách.Rozhodně výtokům  z očí věnujeme zvýšenou pozornost .Základní zásadou je : Nikdy bez vyšetření veterinárním lékařem nenasazujeme žádné komerčně vyráběné masti .Většina z nich obsahuje léčivé komponenty , které mohou zastřít vlastní příznaky onemocnění , nebo dokonce stav zhoršit.Navíc délka a způsob podávání  se liší od druhu onemocnění.Rovněž je sporné používání očních vod nebo borové vody , jež se popisují  jako vhodné v celé řadě publikací.Naše praktické zkušenosti nejsou  zdaleka tak pozitivní.

I psy mohou mít ráno ospalky -stačí je jen otřít  vlhkým haříkem ( ne vatou )Tento stav je zcela fyziologický a není doprovázen ostatními příznaky onemocnění. Pravidelné odstraňování spadá do základních pravidel hygienického ošetřování psa.

Lehký zánět spojivek- se projevuje  častějším ,nehnisavým  výtokem, načervenalými spojivkami, pes přivírá oči . Pro zklidnění doporučujeme odvar ze světlíku, černého čaje, heřmánku , popřípadě převařené vody .Pokud se stav do několika hodin neupraví, navštivte veterinárního lékaře .

Kdy vyhledat veterinárního lékaře ? Opravdu  vážný stav je , pokud je výtok hlenohnisavý, doprovázený výraznou světloplachostí a bolestivostí.Dochází-li ke změně celkového zdravotního stavu .V takových případech neprodleně vyhledejte veterinárního lékaře .